domingo, 17 de junio de 2012

Especialització


Cada com més l'execervada informació que disposem ens està portant a especialitzar-nos més i més amb la nostra tasca o professió. I és per això que m'agradaira fer alguns comentaris sobre el llibre titulat: “Las Profesiones Inhabilitantes” de Ivan Illich. 
Les idees principals del text que es vinculen amb el treball de l’assignatura són: cada cop les professions requereixen més coneixements perquè cada cop s’estudia i treballa porcions més petites de la producció. A mesura que el treball es va dividint i ampliant, les diferents professions es van  especialitzant.
Aquesta especialització exacerbada de les professionalitats, ampliant el saber coneixements, a saber realitzar processos, a saber estar i a saber ser;  fa que sigui pràcticament impossible tenir una visió global de coneixement. Sabem molt sobre la nostra tasca a fer, però poc de la totalitat.
Actualment, s’exigeixen als professionals competències i qualificacions cada cop més complexes i precises, i d’això es desprèn el fet que els no qualificats en el terreny no puguin opinar, encara que sigui utilitzant el sentit comú. És el metge qui diu: què tens, què et fa mal, què fer, i quan estàs curat. Los profesionales nos dicen lo que necesitamos y se arrogan el poder de prescribir. No sólo recomiendan lo que es bueno, sino que decretan de hecho lo que es justo”.
El fet de no poder tenir opinió pròpia en un àmbit professional que no sigui el nostre, fa que a la llarga es creï un model de societat fàcilment influenciable i modelable pels coneixedors. Aquest model socio- laboral, segons Illich acaba, derivant en un model de societat que inhabilita les opinions dels professionals que no estan especialitzats en l’àmbit d’opinió.
Si he triat aquest document per a relacionar-lo amb els continguts treballats en el mòdul 2 és pel fet que al llarg del treball de l’assignatura he entès i après el que implica les competències i qualificacions en el món de les professions. Però alhora durant aquest procés, no s’ha fet cap mena de crítica al model socioeconòmic preponderant del moment, i del qual la configuració de les professions juga un paper transcendental com a eix vertebrador de la interacció entre les persones.

No hay comentarios:

Publicar un comentario